Ta strona używa pliki Cookies, jeśli wyrażasz zgodę, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Moje Dzieci Kreatywnie

Mapa smaków

Podziel się

 

zmysł smaku 5

 

Dziś zajęliśmy się z dziećmi omawianiem zmysłu smaku. W tym celu przygotowałam makietę z gliny.

W prostszej wersji można przygotować makietę samego języka z masy solnej, lub plasteliny.

Na języku za pomocą szorstkiej szmatki zrobiliśmy kubki smakowe- czyli receptory, które odczytują smak pożywienia.

Następnie podczas eksperymentu staraliśmy się stworzyć za pomocą kolorowej plasteliny mapę smaków na języku.

 

 

zmysł smaku 2

 

zmysł smaku 4

 

Człowiek powszechnie rozpoznaje 4 podstawowe smaki:

 

  1. słodki
  2. słony
  3. kwaśny
  4. gorzki

 

Piątym smakiem jest umami. Receptory wykrywające ten smak zostały odkryte dopiero w 2001 roku. Odczucie smakowe zwane umami jest bezpośrednio związane z glutaminianem sodu. Receptory smaku umami są wrażliwe między innymi na glutaminian sodu. Z fizjologicznego punktu widzenia umami to smak pokarmów mięsnych i potraw wysokobiałkowych.

 

Natomiast wszelkie pozostałe walory smakowe zawdzięczamy zmysłowi węchu.

 

Można to sprawdzić w prosty sposób:

Zetrzeć na tarce marchewkę, jabłko i ziemianka, a następnie z zawiązanymi oczami i zatkanym nosem spróbować rozróżnić te smaki.

 

Jaki będzie efekt?

 

Z zatkanym nosem nie potrafimy rozpoznać smaku tego pożywienia.

Dopiero poprzez wsparcie ze strony zmysłu węchu jesteśmy w stanie je rozróżnić i zidentyfikować.

 

 

My zabawiliśmy się w kosztowanie czterech podstawowych smaków w różnych częściach języka.

 

Przygotowałam w małych pojemniczkach czarną kawę, miód, słoną wodę i sok wyciśnięty z grejpfruta.

 

zmysł smaku 6

 

OOO! jakie dobre?

 

zmysł smaku 7

 

A to co za smak?

 

zmysł smaku 8

 

Mniam! ale słodkie:-)

 

zmysł smaku 9

 

Feee! to jest gorzkie!!!

 

zmysł smaku 10

 

zmysł smaku 11

 

Mniam miodek:-)

 

Nasze wnioski:

 

Czubek języka najlepiej rozpoznaje smak słodki, boki języka wyczuwają kwaśne substancje,

same brzegi słony smak, a tył języka nalepiaj rozpoznaje gorzkie płyny.

 

zmysł smaku 12

Ewa Wojtan

Ewa Wojtan
Z wykształcenia pedagog i plastyk z kilkuletnim doświadczeniem w pracy z dziećmi i młodzieżą. Od pewnego czasu mama dwóch wspaniałych synów z którymi odkrywam świat na nowo. Staram się wprowadzać moje dzieci w życie z poszanowaniem indywidualności, gdyż są jak dwie różne planety. Niby krążą w jednej galaktyce, ale są zupełnie odmienni. Rozwijam i rozbudzam w nich dusze odkrywcy, aby w sposób radosny i kreatywny mogli poznawać otaczający świat i pasjonować się nauką a nie traktować ją jako przymus.

Szukaj

Translate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish